Toukokuu meidän kumppaniverkostomme kasvattamisen parissa meni yhtä vauhdikkaasti kuin Nato-prosessi Suomessa. Molemmista myös paikallisesti puhuttiin ja vastaanotto oli erittäin lämmin. Käytännössä olemme jatkaneet kumppaneiden tapaamista ja sitä kautta verkoston kasvattamista. Yksi huomio siihen liittyen: kilpailu on todella kovaa. Verkostot ja kumppanit lähestyvät paikallisia toimijoita viikoittain. Jopa korvauksia luvataan, esimerkiksi jos asiakasprojektia ei löydy 6kk:ssa. Osumaprosenttimme on silti ollut todella hyvä (+75%).
Kiitokset hyvästä esikarsinnasta kuuluvat yhteistyökumppaneille kuten Spondeolle. Paljon uusia yhteistyömahdollisuuksia on myös avautunut. Kaikkien kanssa on ollut todella ilo työskennellä. Voisi sanoa, että suomalainen työskentelytyyli yhdistettynä hieman saksalaistyyppiseen pedanttiuteen toimii.
Myös kaupunki Poznań, on todellakin herännyt eloon. Huhtikuussa viehätti sen hiljaisuus, nyt puolestaan terassit ja joenranta, jotka kuhisevat sekä paikallisia että turisteja. Kaupungin keskusta vetää puoleensa. Ehkä pienenä varoituksena, kuten viimeksi kirjoitin – kortit toimivat; tuolla Rybekillä jossain paikoissa kuulemma kortit toimivat ”liiankin hyvin” aamuyön tunteina. Mistä tuleekin mieleen eräs projekti Venäjällä…
Nopeat liikkeet miehen tiellä pitävät
70-luvulla, itärajan tuntumassa syntyneenä oli jo Kekkosen jalanjäljissä totuttu toimimaan myös venäläisten kanssa. Niinpä tuo ominaisuus on vienyt sinne muutamaan otteeseen. Noin kymmenen vuotta sitten olin mukana Valmet Automotiven hankkeessa, jossa myimme ja otimme käyttöön Valmetin kehittämän logistiikkajärjestelmän GAZ:n tehtaalla, Nizky Novgorodissa Venäjällä. Projekti kesti useita vuosia ja meni melkein maaliin.
Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli, kun vietimme pidennettyä viikonloppua lomakylässä. Olimme tunteneet ydinryhmän kesken jo vuoden päivät. Muutaman kosteahkon päivän jälkeen heidän ”turvallisuuspäällikkönsä” ilmoitti, että valitettavasti kaikki meidän puhelin- ja tietokoneliikenteemme tehtaalta on ollut heillä koko ajan seurannassaan ja heillä on kaikki niiden sisältämät tiedot. Tähän oli reagoitava nopeasti.
Totesin välittömästi kollegoiden säestyksellä, “ettemmehän me muuten olisi niin viallisia ja vääriä laskelmia tehty ja sitä kautta heille vuodettu, jos emme olisi tätä tienneet”. Olimme toki riskin tiedostaneet ja siihen varautuneetkin, vaikkei meillä disinformaatiota ollut valmiina, vielä silloin. Ilmeestä päätellen nopea reagointi meni satasella läpi.
Osaajia tarjolla - myös Ukrainasta
Codemenin kansainvälisen brändin BestCodersin verkostossa on jo lähes sata validoitua nearshore-toimittajaa ja viikoittain heitä tulee lisää – erityisesti Puolasta. Verkostosta löytyy myös muutamia erittäin taitavia ukrainalaisia kumppaneita ilman hankkeita. Hankkimalla verkostomme ukrainalaisia IT-tekijöitä, tuet luonnollisesti Ukrainan jälleenrakentamista. Huomioithan, että Codemen tarjoaa kaikki Caleo-alustan ominaisuuden maksutta käyttöön.
Vauhti kiihtyy
Meillä oli ensimmäisenä vaiheena kumppaniverkoston ja markkinapotentiaalinen kartoittaminen. Toukokuussa tarjosimme jo asiantuntijoita suomalaisille asiakkaille sekä muutamia tarjouksia teimme jo puolalaisille yrityksillekin. Joten potentiaalia löytyy – siksi vauhditamme hieman tahtiamme ja pidämme jo 30.6. ensimmäisen asiakastilaisuuden, paikallisille, potentiaalisille IT päättäjille ja ostajille – tervetuloa mukaan myymään myös suomalaista osaamista sinnepäin. Palaan tunnelmiin seuraavan kerran heinäkuussa.
JUHA KARJALAINEN
Juhan Matkassa -blogisarjassa seuraamme Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Karjalaisen päiväkirjamerkintöjä kansainvälistymiseemme liittyen.
Liity mukaan uutiskirjeen tilaajaksi ja saat aina ensimmäisenä tuoreet blogit ja ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.